Acasa

Care sunt meseriile care se caută şi care sunt domeniile cu cei mai mulţi şomeri

Din cauza provocărilor determinate de criza economică, piaţa muncii româneşti a înregistrat în ultimii ani o transformare semnificativă. Aşa cum arată o analiză de business realizată pe baza datelor oficiale disponibile în intervalul 2010-2014, cele mai multe firme care au avut de suferit au fost cele din construcţii, comerţ şi repararea auto&moto şi industria extractivă.

Cele mai multe locuri de muncă au fost create în domeniul serviciilor (administrative-suport), HORECA, sănătate-asistenţă socială, informaţii şi comunicaţii. Serviciile administrative şi de suport au atras cele mai semnificative angajări, peste 41 de mii de români găsindu-şi de muncă în acest sector în ultimii 3 ani.

Afacerile din industria prelucrătoare, agricultură şi energie au reuşit, în anii de criză, să se menţină relativ pe linia de plutire, dacă se ia în considerare numărul de angajaţi.

Media cea mai mare de angajaţi, raportată la domeniile de activitate, era în 2013 în administraţie publică, apărare, asigurări sociale din sistemul public, urmată de gestionarea deşeurilor, activităţi de deconaminare, industria extractivă, prelucrătoare şi productia şi furnizarea energiei electrice-termice. La polul opus, cea mai scăzută medie de angajaţi se înregistra, la fel ca în 2010, în comerţ şi repararea mijloacelor auto-moto, în sănătate, asistenţă socială, activităţi ale gospodăriilor şi hoteluri şi restaurante.

http://www.ziare.com/afaceri/salariati/criza-si-piata-muncii-ce-meserii-se-cauta-si-care-sunt-domeniile-cu-cei-mai-multi-someri-1339089

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.