Acasa

Companiile din România încep să apeleze la leasingul de personal

Peste granițe piața forței de muncă cuprinde de foarte mulți ani angajații “de închiriat”. Mai exact, este vorba despre cei care aucontract cu o companie ce își oferă serviciile altor societăți, care au nevoie de oameni strict pentru anumite proiecte limitate.

În ţara noastră, această formă de colaborare dintre instituții a intrat recent pe piață și s-a dezvoltat odată cu efectele crizei economice.

Acum câțiva ani, managerii din departamentul de HR s-au văzut nevoiți să reevalueze schema salariaților companiilor în care lucrau, cu scopul de a eficientiza cât mai bine munca lor de zi cu zi, dar și să limiteze costurile și să echilibreze cheltuielile și veniturile. Datorită acestei schimbări, foarte mulți români s-au confruntat cu salariile micșorate semnificativ sau chiar cu pierderea locului de muncă, atunci când postul pe care erau angajați a fost eliminat din grila companiei.

Diminuarea efectelor crizei economice a condus însă, în prezent, la nevoia de noi angajați. Problema pe care o confruntă acum companiile este faptul că situația financiară nu este destul de stabilă pentru a putea susține un număr ridicat de noi salariați pe un termen nedeterminat.

Ideea leasingului de personal nu este una nouă, dar este din ce în ce mai folosită în toate domeniile de activitate. Sectorul care are cei mai mulți astfel de angajați este IT&C, urmat de vânzări, call center, turism sezonier și construcții. Există așadar companii care s-au specializat pe oferirea de soluții simple, la îndemână, care au investit în programe speciale de educație pentru salariați și la care apelează alte societăți pentru “împrumut” de angajați.

http://www.jurnaluldeafaceri.ro/angajatii-de-inchiriat-schimba-piata-fortei-de-munca/

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.