Acasa

Creşterea participării persoanelor de vârsta a treia pe piaţa muncii ar putea stimula economia

Statele ar putea adăuga miliarde de dolari economiilor lor dacă vor şti să aplice cele mai bune practici în valorificarea potenţialului angajaţilor de vârsta a treia, arată un nou raport PwC.

“Index Golden Age” este o medie ponderată a unor indicatori precum ocuparea forţei de muncă, nivelul veniturilor şi programe de calificare şi training, care reflectă impactul angajaţilor de peste 55 de ani pe piaţa muncii în 34 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

“Dată fiind îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate, este esenţial că statele să utilizeze cât mai bine angajaţii vârstnici pentru a stimula creşterea economică şi a ajuta la acoperirea costurilor în creştere ale sistemului de pensii şi ale sistemului sanitar. Noul nostru <Index Golden Age> identifica acele state care sunt deschizătoare de drumuri din acest punct de vedere: ţările scandinave, Noua Zeelandă şi Israel. Marea Britanie ocupa o poziţie de mijloc, în vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu excepţia Finlandei şi Germaniei, sunt în a doua jumătate a clasamentului. PwC estimează că adoptarea bunelor practici din statele cu performanţe notabile că Suedia ar putea duce la creşterea PIB-ului Marii Britanii cu până 5% pe termen lung, iar potenţialul este şi mai mare pentru ţările aflate în josul clasamentului”, declară John Hawksworth, economist şef PwC şi co-autor al raportului.

Indexul PwC arată că autorităţile ar putea lua în considerare următoarele: continuarea reformelor sistemului de pensii de stat pentru a încuraja pensionarea târzie; crearea de stimulente financiare pentru angajaţii în vârstă, pentru a rămâne sau a se întoarce pe piaţa muncii; introducerea de noi iniţiative pentru a îmbunătăţi inserţia profesională a angajaţilor vârstnici; eliminarea barierelor din calea ocupării forţei de muncă şi încurajarea recrutării angajaţilor vârstnici; stimularea în special a ratei de ocupare a femeilor în vârstă, care tinde să fie mai mică decât cea a bărbaţilor.

Iată o serie de oportunităţi şi provocări subliniate de indicele Golden Age pentru companii:

•  Companiile care utilizează la maximum abilităţile şi experienţa angajaţilor vârstnici pot obţine un avantaj în faţă competiţiei în aceste vremuri în care şi vârsta clienţilor este în creştere.

•  Angajaţii vor trebui să îşi regândească atitudinea legată de instruirea forţei de muncă în vârstă, astfel că acest lucru să nu se mai “oprească la 50 de ani”.

•  O forţă de muncă în proces de îmbătrânire ar putea cere o abordare diferită când vine vorba de echilibrul dintre salarizare şi beneficiile de sănătate şi pensie.

•  Dintr-un audit complet al profilului de vârstă al angajaţilor lor care acoperă recrutarea, retenţia, instruirea, recompensa şi performanţă, ar putea rezulta concluzii foarte utile pentru companii.

Ca exemplu, potrivit economiştilor PwC care au comparat ocuparea forţei de muncă de vârsta a treia în 34 de state membre OCDE, dacă rata de angajare a celor din grupa de vârsta 55 de ani – 69 de ani din Marea Britanie ar fi egală cu cea a Suediei (cea mai performantă la nivelul Uniunii Europene), PIB-ul ţării ar creşte cu aproximativ 100 miliarde de lire sterline.

http://www.startups.ro/analize/cresterea-participarii-persoanelor-de-varsta-a-treia-pe-piata-muncii-ar-putea-stimula-econom

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.