Acasa

Doar 18% dintre tinerii activi pe piața muncii ar rămâne să lucreze în țară

 

Doar 18,04% dintre tinerii care îşi caută un loc de muncă nu ar pleca să lucreze în afara ţării, potrivit studiului “Tinerii şi locul de muncă”, desfăşurat în perioada 24 – 29 aprilie 2015, în cadrul campaniei Garanţia pentru Tineret.

Concluziile studiului arată că 9 din 10 tineri care îşi caută un loc de muncă întâmpina probleme cauzate de impunerea unui anumit nivel de experienţă cerut de angajator, 7 din 10 declară faptul că pe viitor ar fi interesaţi de deschiderea propriei afaceri, doar 21% dintre tineri susţin că muncesc în domeniul în care au studiat la şcoală sau facultate, iar 53% dintre aceştia cred că salariul pentru o poziţie “entry-level” este între 1.000 şi 1.500 lei pe lună.

4 din 10 tineri consideră că piaţa muncii nu prezintă destule oferte corelate cu pregătirea lor, în timp ce doar 40% dintre respondenţi se consideră încrezători într-un viitor profesional satisfăcător pentru următorii cinci ani.

Majoritatea tinerilor respondenţi (76,27%) se aşteaptă ca de la locul de muncă să primească în primul rând un salariu satisfăcător, iar 6 din 10 respondenţi îşi mai doresc să beneficieze de dezvoltare personală şi un echilibru constant între muncă şi viaţa personală.

Mai bine de jumătate (53,96%) dintre respondenţi apreciază că nivelul salarial “entry level” se afla în intervalul 1000-1500 lei/lună.

De asemenea, tinerii declară că ar prefera un salariu mic în schimbul oportunităţilor de dezvoltare profesională. Doar 3 din 10 respondenţi au declarat că un salariu mare poate compensa în favoarea unui loc de muncă neplăcut.

Îmbucurător e faptul că 7 din 10 respondenţi ai sondajului declară că ar fi interesaţi în viitor de deschiderea propriei afaceri. 22,63% se declară încă nesiguri de abilităţile antreprenoriale, fiind nehotărâţi în acest sens, în timp ce doar 7% dintre aceştia nu doresc sau nu au în plan deschiderea propriei afaceri.

Peste jumătate dintre tinerii care îşi caută de muncă în România (55,22%) ar fi dispuşi să lucreze în afara ţării, în timp ce alţi 26,74% nu s-au decis în această privinţă. Doar 18,04% dintre tinerii intervievaţi nu ar pleca să lucreze în afara ţării. 8 din 10 respondenţi ar alege un post în străinătate pentru un salariu mai mare.

 

Iată și alte concluzii ale studiului:

•                Aproape 7 din 10 respondenţi preferă locurile de muncă cu normă întreagă, în timp ce aproape 2 din 10 respondenţi preferă un loc de muncă cu normă parţială.

•                Aproape o treime dintre respondenţi (29,11%) consideră că un sistem educaţional performant şi adaptat pieţei de muncă facilitează gasirrea unui loc de muncă%.

 

•                Din experienţă a aproximativ 5 din 10 respondenţi, durata medie de căutare a unui loc de muncă este între 1 şi 4 luni.

•                Doar 26,27% dintre tinerii respondenţi ai sondajului au participat la un internship pe o perioadă determinată în cadrul unei companii.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/tinerii-si-piata-muncii-doar-18-ar-ramane-sa-lucreze-in-tara-107113/

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.