Acasa

Piaţa muncii din România se află în continuă creştere

Previziunea netă de angajare este de +11%, fiind cea mai puternică din trimestrul patru din 2012 până în prezent.

Peste 15% dintre angajatorii din România anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în trimestrul al doilea, în special în industria prelucrătoare, şi doar 6% au în vedere o scădere de personal, mai ales în sectorul energetic, arată analiza companiei de resurse umane Manpower.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor. Previziunea netă de angajare din industria prelucrătoare este de +28%, fiind cea mai robustă din ultimele 10 trimestre. Aceasta a crescut cu 12% faţă de cea exprimată în primul trimestru al acestui an.

Mai mult, INS, care arată că, în industria prelucrătoare numărul comenzilor noi, pe total piaţa internă şi externă, a crescut în luna ianuarie, în termeni nominali, cu 11% comparativ cu aceeaşi lună din 2014 şi cu 7,3% faţă de decembrie.

Însă, cel mai mare salt faţă de trimestrul anterior, de 15%, este înregistrat în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul întâi din 2009 până în prezent. În sectorul construcţiilor, previziunea netă este de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din primele trei luni ale anului, respectiv din trimestrul al doilea din 2014.

Însă oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celui de energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul unu şi cu 12 puncte procentuale sub trimestrul unu al anului trecut, menţionează raportul.

Din cercetări reiese că mai multe oferte de locuri de muncă se vor găsi în regiunea Sud-Vest, previziunea netă de angajare fiind de +14%, este cea mai puternică din ultimii trei ani.

http://www.romanialibera.ro/societate/munca/piata-muncii-isi-revine–se-fac-angajari-370610

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.