Acasa

România are o populaţie activă, aptă şi dornică de muncă

 

Din ancheta asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) reiese faptul că România are o populaţie activă, aptă şi dornică de muncă, de aproape 9,2 milioane de persoane. Din aceştia, 8 milioane şi jumătate lucrează sub o formă sau alta.

Aproape o treime din populaţia ocupată muncește pe cont propriu, în această categorie fiind incluşi atât cei care au o afacere, cât şi cei care lucrează în gospodării şi trăiesc din ce cultivă.

Două treimi sunt salariaţi, mai precis angajaţi ai unei companii sau ai unei instituţii ( privată sau de stat).

Statul este şi, în acelaşi timp, nu este un mare angajator. În jumătate dintre judeţe, entitatea care are cei mai mulţi angajaţi este o instituţie publică.

Din numărul total de salariaţi, în sectorul public lucrează doar 15,3% din populaţia ocupată. Sectorul privat are peste 83% dintre angajaţii din economie. Iar în sectorul mixt, public-privat lucrează 1% din populaţia ocupată, arată datele INS.

Cei mai mulţi salariaţi, aproape 58%, lucrează în servicii, iar aproape 40% în industrie şi construcţii. Se remarcă faptul că doar 3,1% dintre salariaţii români lucrează în agricultură. Acest procent numără însă doar angajaţii din ferme, care sunt puţini, deoarece agricultorii români lucrează foarte mult pe cont propriu. Puţinii fermieri au salariaţi permanenţi sau zilieri.

Această distribuţie a forţei de muncă din România pe sectoare este influenţată foarte mult şi de pregătirea populaţiei ocupate. Peste jumătate dintre românii care muncesc sunt absolvenţi de liceu sau şcoală profesională, iar un sfert dintre ei sunt absolvenţi de gimnaziu. Doar 18% din populaţia ocupată a României are studii universitare.

Referitor la timpul petrecut la serviciu, durata medie a săptămânii de lucru este fix cea legală: 40 de ore, însă durata efectivă în case se munceşte a fost ceva mai mică (mai puţin de 39 de ore).

http://www.dcnews.ro/mit-spulberat-despre-munca-in-romania-raport-ins-de-ziua-muncii_474476.html

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.