România reuşeşte să aibă una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Europa cu atât de puţini angajaţi
România are o poziţie favorabilă în Uniunea Europeană la capitolul şomaj, având în vedere că indicatorul semnalează o piaţă a muncii mai activă (rata scăzută a şomajului, de sub 7%), decât cea din Spania (unde şomajul e de aproape 24%) sau faţă de cea din Italia (cu şomaj de 13%).
Institutul de Statistică a anunţat la început de martie că rata şomajului în luna ianuarie a fost de 6,5%, iar numărul de şomeri a fost de 607.000 de persoane, conform calculelor după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM).
Datele INS se bazează pe o cercetare făcută trimestrial în gospodării, iar şomeri în sens BIM sunt considerate persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au loc de muncă, pot să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi şi-au căutat activ un loc de muncă în ultima lună. Rata şomajului BIM este calculată ca pondere a şomerilor BIM în totalul populaţiei active, adică numărul total de persoane apte de muncă, care în România reprezintă circa 9,4 milioane de locuitori.
Așadar, economia românească se bazează pe o structură de piramidă inversată: într-o ţară cu o populaţie de 20 de milioane de persoane din care aproape jumătate (9,4 milioane) sunt apte de muncă, numărul de salariaţi care lucrează legal este de 4,5 milioane, circa 1,5 milioane sunt angajaţi „la negru“ şi doar 600.000 sunt şomeri.
Biroul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, arată că, la finalul anului 2014, România se afla pe locul 8 în clasamentul statelor UE cu cele mai scăzute rate ale şomajului, fiind în aceeaşi categorie cu state precum Danemarca (cu şomaj de 6,6%), Marea Britanie (5,9%) sau chiar Germania (4,8%). La polul opus stau state precum Grecia (unde şomajul e aproape de 26%), Spania (24%), Croaţia (16%) sau Portugalia (13%).
O situaţie cu adevărat paradoxală este că în România un sfert din populaţia ţării are statut de salariat, iar şomajul este foarte scăzut, în timp ce în Spania gradul de ocupare este mai mare (o treime din populaţia ţării lucrează), în ciuda faptului că şomajul din Spania este de aproape patru ori mai mare ca în România.