Acasa

Tinerii români, lideri la şomaj

România ocupă locul 20 din 28 de state UE ca rată naţională a şomajului, însă continua să deţină detaşat prima poziţie în ceea ce priveşte şomajul relativ în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani.

Ne situăm în topul celor mai ocupaţi europeni după ce ajungem la 25 de ani, dar nici apetitul pentru munca şi nici şansele oferite la început de cariera nu corespund cerinţelor europene.

Şomajul la nivelul zonei euro a fost de 11,3% la finele lui 2014. În schimb, în rândul tinerilor sub 25 de ani, situaţia este de două ori mai gravă, ponderea celor în căutare de lucru fiind de 23%.

Flagelul şomajului se manifestă mai pregnant în zona euro decât pe ansamblul întregii Uniuni Europene, unde se înregistrează un nivel de 9,9%, în scădere de la cei 10,7% atinşi în urmă cu doi ani. Totuşi, UE continua să se afle la nivelul acestui indicator macroeconomic esenţial mult peste SUA (5,6%) şi Japonia (3,5%).

Partea sudică a zonei euro formează podiumul şomajului, situat detaşat în afară mediei europene. Cu toate acestea, nici state situate mai la nord, precum Slovacia sau Irlanda, nu au fost ocolite de lipsa locurilor de muncă.

http://www.ziare.com/locuri-de-munca/piata-muncii/cea-mai-severa-fractura-intre-generatii-pe-piata-muncii-tinerii-romani-lideri-la-somaj-1350225

Proiectul „SPO LOCAL – DIRECT ACCESIBIL”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!
POSDRU/123/4.1/S/130212

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.